Tarih: 12.12.2024 17:34 23

Bakanlık’tan Koruyucu Hekimliğe Kesinti 

HABER / M. MUSTAFA KARAYÜN - Sağlık Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu’nda onaylandı.

Bakanlık’tan Koruyucu Hekimliğe Kesinti 

 

Bakanlık’tan Koruyucu Hekimliğe Kesinti  

HABER / M. MUSTAFA KARAYÜN - Sağlık Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu’nda onaylandı, ancak koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılan payın azaltılması eleştirilere yol açtı. 

Sağlık Bakanlığı’nın 2025 bütçesinde koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılan payın düşürülmesi, özellikle aile hekimliği alanında önemli sorunlara yol açacağı endişesi yaratıyor. 

KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİNE AYRILAN PAY AZALDI  

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde onaylanan Sağlık Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesi, koruyucu hekimlik bütçesindeki kesinti nedeniyle tartışmalara neden oldu. Bütçe değerlendirmesi yapan Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, 2024 yılına göre koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılan payın daha da azaldığını belirtti. 

2025 BÜTÇESİNE YÖNELİK ELEŞTİRİLER 

Dr. Ahmet Kandemir, Sağlık Bakanlığı bütçesinin yüzde 27’sinin koruyucu sağlık hizmetlerine, yüzde 72’sinin ise tedavi edici sağlık hizmetlerine ayrıldığını söyledi. Geçen yıl bu oranların sırasıyla yüzde 28,5 ve yüzde 71,5 olduğunu hatırlatan Kandemir, “2025 bütçesinde koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılan oran, önceki yıllara göre daha da düşürülmüştür” ifadelerini kullandı. 

AİLE HEKİMLİĞİ SİSTEMİ ÜZERİNDEKİ YÜK ARTIYOR 

Koruyucu sağlık hizmetlerinin büyük ölçüde aile hekimliği birimleri üzerinden yürütüldüğüne dikkat çeken Dr. Kandemir, “Aşılamalar, kronik hastalık takipleri, kanser taramaları gibi hizmetler birinci basamak sağlık hizmetleri kapsamında sunulmaktadır. Ülkedeki toplam poliklinik yükünün yüzde 40’ını aile hekimliği karşılamaktadır. Ayrıca hastalıkların yüzde 80’i, iyi bir aile hekimliği uygulaması ve yeterli bütçe ile çözülebilir” dedi. 

BİRİNCİ BASAMAĞIN ÖNEMİ VURGULANDI 

Sağlık Bakanı’nın göreve başladığında birinci basamağı güçlendirme sözü verdiğini hatırlatan Kandemir, “Yeni aile hekimliği yönetmeliğinin getirdiği sorunlar ve bütçede birinci basamağa ayrılan payın azalması, aile hekimliğine gereken önemin verilmediğini açıkça göstermektedir” dedi. 

İŞ BIRAKMA EYLEMLERİ SÜRÜYOR 

AHESEN Genel Başkanı Dr. Kandemir, aile hekimliği çalışanları ve sivil toplum kuruluşlarının gerçekleştirdiği iş bırakma eylemlerinin temel nedeninin aile hekimliği sisteminin ihmal edilmesi olduğunu ifade etti. Sağlık Bakanlığı’nın bu yanlış adımlardan geri adım atması gerektiğini belirterek, “Aile hekimliği çalışanları ve vatandaşlar bu durumda mağdur olmaktadır ve olmaya devam edecektir” dedi. 


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.