http://www.fikirfabrikasi.com.tr/
Tarih: 02.04.2025 16:40

Diş eti çekilmesi diş kaybı ile sonuçlanabilir!

Diş eti çekilmesi diş kaybı ile sonuçlanabilir!

Diş eti çekilmesi diş kaybı ile sonuçlanabilir!

Diş eti çekilmesinin diş köklerinin açığa çıkması durumu olduğunu belirten uzmanlar, bu durumun zamanla kemik kaybına yol açabileceğini söyledi.

İSTANBUL (İGFA) - Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Karaduran, dişin kök kısmının açığa çıkması dişi çevreleyen kemik yapısının kaybına neden olabilir.

Diş eti çekilmesinin, diş eti kenarının kök yüzeyine doğru geri çekilmesi durumuna denildiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Kübra Karaduran, “Bu durum diş kökünün açığa çıkmasına neden olur. Diş eti çekilmesine neden olan faktörler arasında; diş pozisyon bozuklukları, yanlış teknikle veya sert diş fırçalama, diş sıkma, kötü ağız hijyeni ve diş eti hastalıkları yer alır.” dedi.

Diş eti çekilmesi ile dişin kök kısmının açığa çıkmasının bu bölgede bakteri birikimini kolaylaştırdığına dikkat çeken Karaduran, “Zamanla, bakteri plağı ve diş taşı birikimi sonucu oluşan diş eti hastalığı nedeniyle dişi çevreleyen kemik yapısı etkilenir, kemik kaybı yaşanabilir ve dişlerin destek yapısı zayıflar. Diş eti çekilmesi tedavi edilmediğinde ve dişleri çevreleyen sert dokunun tamamen ortadan kalktığı durumlarda süreç dişin kaybı ile sonuçlanabilir.” şeklinde konuştu.

Diş eti çekilmesinin erken belirtilerine değinen Dr. Öğr. Üyesi Kübra Karaduran, “Diş etinde kanama şikayeti, diş etinde şişlik, kızarıklık veya hassasiyet olması, ağızda kötü tat veya kötü nefes varlığı ve dişlerde hassasiyet şikayeti diş eti çekilmesi belirtisi olabilir.” dedi. Diş eti çekilmesinin erken aşamalarda, konservatif yöntemlerle tedavi edilebileceğini vurgulayan Karaduran, “Diş taşı temizliği tedavisi ile plak ve diş taşı birikintileri uzaklaştırılır. Tedavi sonrasında doğru diş fırçalama ve diş ipi kullanımı konusunda hastaya bilgilendirme yapılır ve bu diş etlerinin sağlığını korumasında yardımcı olur. Eğer diş etinde enfeksiyon durumu var ise antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Erken aşamalarda doğru tedavi yaklaşımı ile diş eti çekilmesinin ilerlemesi durdurulabilir, ancak ileri düzey dişeti çekilmeleri olan durumlarda cerrahi tedavilere ihtiyaç duyulabilir.” diye konuştu.

İleri düzey diş eti çekilmelerinde, diş eti kenarının daha fazla geriye çekilmesini önlemek amacıyla, frenulumun uzaklaştırılması işlemi yapılabildiğini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Kübra Karaduran, diş eti çekilmesinin bazı risk faktörleri tarafından tetiklenebildiğini belirterek, “Yetersiz diş fırçalama, yanlış teknikle veya sert diş fırçalama, diş ipi kullanmama, diş taşlarının birikmesi, ailede diş eti hastalığı geçmişi olması, sigara kullanımı, diş pozizyon bozuklukları, diş sıkma ve hormonel değişiklikler diş eti çekilmesine neden olabilen başlıca risk faktörleri arasında sayılabilir.” dedi.


Sağanak Yağış Edirne'yi Olumsuz Etkiledi

Kapıkule'de Çantalar Dolusu Esrar Yakalandı

Altun; Boykot Girişimleri Akamete Uğradı

Özel’den sert tepki!

Türk polisinden kaçamadılar!

Güncel kira zammı tavanı belli old

Mart ayı verileri açıklandı

5 günlük bilanço: 47 ölü, 5.743 yaralı!

Yesevi Hareketi Derneği'nden Şehit Nefize Çetin Özsoy'un Ailesine Ziyaret

Bakan Yerlikaya: O çağrı milli ekonomiye suikasttır!

Enerjik Gülben!

Sakarya'da su verimliliğine 42 milyon liralık yatırım

 Ordu’da 20 yöresel tat korunuyor

Aşkın Nur Yengi sevenleriyle buluştu

Diş eti çekilmesi diş kaybı ile sonuçlanabilir!

Özel Öğretim'de yeni dönem... MEB üç kurum için yönerge hazırladı

Zorunluluk sona erdi...

Fahrettin Altun: Siyasi rekabet ilke ve vizyonla yapılır

Erzincan-Kelkit karayolu göçtü!

Kocael'de 'Mutlu Şehir Okulları'na Ramazan ilgisi

Bakan Göktaş, Almanya’da Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılacak

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.