Tarih: 28.06.2024 17:18 164

KARYA FARMA HBX-ARGE İĞLEK SÜTÜ İLE YEPYENİ BULUŞLARA İMZA ATTI

İğlek sütü molekülleri sentezlendi çıkan sonuçlar şaşırttı

KARYA FARMA HBX-ARGE İĞLEK SÜTÜ İLE YEPYENİ BULUŞLARA İMZA ATTI

Ege Bölgesi’ndeki doğal ve endemik bitkiler üzerinde çalışmalarını sürdüren Karya Farma HBX AR-GE (BAP) Bilimsel Araştırmalar Projeleri Merkezi, Aydın’da kendiliğinden yetişen haziran aylarında incir meyvesinin tozlaşmasında kullanılan iğlek meyvesinin sütünü laboratuvara aldı. ADÜ Teknokent’te sürdürülen çalışmalarda molekülleri sentezlenen iğlek sütünün hem yara iyileştirmede hem de belirli karışımla tüketilmesi halinde sağlık açısından çok faydalı olduğu belirtildi.

Yaptıkları bu özel çalışma ile dere yataklarında kendiliğinden yetişen ve şu ana kadar herhangi bir ekonomik değeri olmayan bu ağaçların da ekonomiye kazandırılmasını hedeflediklerini belirten Karya Farma HBX AR-GE (BAP) Bilimsel Araştırmalar Projeleri Merkezi Koordinatörü Hakan Başlık, “Oldukça güçlü olan ilek sütünün direk kullanımı mümkün değildir. Belirli işlemlerden geçtikten sonra kullanılması halinde fayda sağlamaktadır” dedi.
 

Doğal ve sağlıklı yaşam trendlerinin günlük beslenme alışkanlıklarında büyük değişikliklere neden olmaya başladığını kaydeden Başlık, çalışmaya ilişkin yaptığı açıklamada “İğlek sütü, taze incirin olgunlaşmamış döneminde elde edilen süt kıvamındaki sıvıdır. İncirin sap kısmından akan bu beyaz süt, yüzyıllardır geleneksel tıpta ve mutfaklarda özel işlemlerden sonra kullanılan bir doğal şifa kaynağı olarak bilinir. 

Özellikle Akdeniz ve Orta Doğu bölgelerinde sıkça tüketilir. İğlek sütü, doğal antioksidanlar ve vitaminler açısından zengindir. İçerdiği enzimler sayesinde sindirimi kolaylaştırır ve mide rahatsızlıklarını hafifletir. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirici etkileriyle bilinir. Cilt sağlığı üzerinde de olumlu etkileri bulunan iğlek sütü, cilt hastalıklarının tedavisinde ve cilt bakımında kullanılmaktadır. Bunun yanında yoğun ve hafif tatlı bir lezzete sahip olan iğlek sütü bu özelliğiyle tatlılarda, içeceklerde ve hatta bazı özel yemek tariflerinde kullanılabilir” diyerek çalışmayı geniş bir tabana yayacaklarını söyledi.


 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor


5 Farklı Partiden CHP’ye 10 Bin Kişilik Rekor Katılım...

Milletvekili Özgün'den Esenyurt’a Destek Ziyareti

Çalık; Kaynakların Adil Dağıtımı Temel Meselemizdir

Ergin’den Kadın Meclisine Ziyaret…

Sofram’ın ünlü şefi Hüseyin Kankaya, 6’ncı kez MasterChef Türkiye’de

Altın Adam İle Gelen Yenilik Rüzgârı...

Çalık'tan Doğayla İç İçe Bir Yaşam Alanı

Esenyurt’tan Türkiye’ye Barış Ve Kardeşlik Mesajı

DÜNYACA ÜNLÜ YAZARDAN YENİ KİTAP, AFFETMEK...

Güner'e Esenyurt Belediyesi'nde kritik görev...

Abdullahoğlu; Esenyurt'taki STK'la Eşit Mesafede Olacağız

Aslolan Şampuanın Saçı Yıkaması Değil, Saç Kökünü Beslemesidir

Bozkurt; Yeniden Başkan Seçildi

Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Turizmin varış noktası: “Müze” 

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.