http://www.fikirfabrikasi.com.tr/
HABERLER 22.03.2025 13:01:32 876 0

Mübadele Mutfakları, Kayıp Lezzetlerin Peşinde

HABER / ZEYNEP ÇAĞLAR / YEHA - İstanbul Büyükçekmece Büyük Mübadele Derneği Başkanı Sabit Semiz, İktidar Gazete Genel Yayın Yönetmeni Nezir Karayün'ü ziyaret etti.

Mübadele Mutfakları, Kayıp Lezzetlerin Peşinde

Mübadele Mutfakları, Kayıp Lezzetlerin İzinde

HABER / ZEYNEP ÇAĞLAR / YEHA - İstanbul Büyükçekmece Büyük Mübadele Derneği Başkanı Sabit Semiz, İktidar Gazete Genel Yayın Yönetmeni Nezir Karayün'ü ziyaret ederek, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından yağmur “Mübadele Mutfakları: Kayıp Lezzetlerin İzinde” projesi hakkında bilgilendirmede bulunuldu. Proje, Lozan Mübadelesi sonrasında Türkiye'ye yerleşen mübadillerin unutulmaya yüz tutmuş yemek kültürünü geleceğe taşımayı hedefliyor.

“YEMEKLER VE KÜLTÜR YENİDEN KEŞFEDİLİYOR”

Büyükçekmece Büyük Mübadele Derneği Başkanı Sabit Semiz, Trakya Üniversitesi ile ortak yürüteceğimiz proje kapsamında 25-26-27 Nisan tarihlerinde Büyükçekmece Celaliye Yahya Kemal Beyatlı Sosyal Tesislerinde yemekler ve ortaya çıkan tanıtım etkinliklerinin yapılacağını belirtti. Tanıtımlar, 2-3-4 Mayıs tarihlerinde Silivri'de ve 9-10-11 Mayıs tarihlerinde Çatalca Belediyesi Kültür Merkezi'nde devam edecek.

Projenin amacını Semiz, Lozan Mübadelesi sonucu Türkiye'ye yerleşen mübadillerin zengin yemek kültürünü belgelemeyi, korumayı ve gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini vurguladı. "Bu proje, unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerin yeniden keşfedilmesi ve bu lezzetlerin hikayelerinin belgelenmesi üzerine odaklanacaktır. Gerekçemiz, Türkiye'nin çok kültürlü olması ve bu zengin mutfak kültürümüze kattığı ortaya çıkarmak ve bu birikimi yaşatmaktır." dedi.

 

 

“TARİFLER DİJİTAL PLATFORMLARA TAŞINIYOR”

Semiz, mübadele döneminde Türkiye'ye gelen ailelerden derlenen tariflerin, modern mutfaklara uyarlanarak kitap, dijital platform ve sosyal medya aracılığıyla geniş kitlelere rağbetin planlandığını ifade etti. Ayrıca yemeklerin hazırlanış videoları kaydedilecek ile belgelenecek. Bu sayede yemeklerin yapılışı teknikleri ve kültürel önemi kayıt defterine kaydedilecek. Semiz, bu projeyle tarihi ve kültürel değerlerin korunarak gelecek nesillere aktarılacağını değerli bir kaynak oluşturulacağını belirerek, projemize ortak olarak destek veren Trakya Üniversitesi yetkililerine teşekkür ederim dedi. 

“KÜLTÜREL MİRASİN YAŞATILMASINA DESTEK”

İktidar Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nezir Karayün ise projeyi sıcaklığını ifade ederek, "Projenin unutulmaya yüz tutmuş kültürlerin yeniden hayatta kalmasıne olayın olacağı inancındayım. Dernek Başkanı Sabit Semiz ve ekibini tebrik ediyorum. Bu önemli projeyi basın olarak kutluyoruz." dedi.


#MübadeleMutfakları #KayıpLezzetler #LozanMübadelesi #KültürelMiras #UnutulmazLezzetler #Büyükçekmece #Silivri #Çatalca #GelenekselYemekler #TarihiYemekler #LezzetMirası

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor


Nezir Karayün’den Regaip Kandili Mesajı

Parklara Yapılan Saldırılar Tepki Çekti

Güvenlik Altyapısı Güçleniyor: İlk Karakol Ardıçlı’ya...

Bir İsim, Bir Miras, Bir Düşünce Yolculuğu: Cemil Meriç

Ak Parti İlçe Başkanlığına Rasim Yağar Atandı

Emekliye Seyyanen Zam Davasında Kritik 15 Gün

ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ İÇME SUYU DESTEĞİ

Muhammed Mustafa Karayün’den Regaip Kandili Mesajı

Işık'tan Kentsel Dönüşüm İçin Tarihi Adım ( GÖRÜNTÜLÜ HABER )

Altın Adamdan Güçlü İletişim ve Ortak Akıl

Özyolcu’dan Şehit Öğretmenler Anısına Vefa Dolu Turnuva

Geleceğin Bilim İnsanları Yetişecek...

“Kitaplarla Yaşamak” Söyleşisi Yoğun İlgi Gördü

Beylikdüzü’nde Eğitime Yakın Takip

Şeb-i Arûs’un Manevi İklimi Gönülleri Buluşturdu

Türk Futboluna Yeni Antrenörler Yetişiyor

Kentsel Dirençliliğin Yol Haritası Belirlendi

Özyolcu'dan Bilsem Sınavı Öncesi Moral Ziyareti

Beylikdüzü Kış Festivali Başladı

Kaçak Şekerleme Atölyesine Baskın. 9 Ton 400 Kilo Ürün İmha

Esenyurt’a 180 Dönümlük Yeşil Nefes Açıldı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.